Un dia vaig començar a recuperar receptes de les àvies per intentar menjar a casa com ho fèiem a les seves…

CUINA

Als 14 anys em va donar per fer brioxos i Apple Pies. Dels 20 als 42 no en vaig tornar a fer, tot i que sempre m’ha atret molt el que es cou en un obrador. Als 42 vaig entendre que només si m’hi posava jo podríem dinar a casa com de petit i adolescent havia menjat a casa de les meves àvies. I m’hi vaig posar, recuperant receptes de l’àvia Montserrat de Sitges, de l’àvia Carmen de Barcelona, de la Montserrat d’Olot, de la Remei de Besalú, de la Mari Carmen, de la June de Yorkshire, o d’altres que he anat trobant per Internet. Ara m’he proposat anar-les recopilant en aquest espai de la pàgina personal, en un intent d’endreçar-les i de tenir-les sempre a mà. Va, llepeu-vos els dits!

Menú familiar

Aquest menú només té la intenció d’agrupar els plats que fem a casa per dinar, el nostre menú familiar.

Primers plats
Canelons
Lassanya
Brou de carn
Brou de peix
Arròs de pollastre
Fideus a la cassola
Patates (farcides) d’Olot
Arròs de pollastre
Gaspatxo
Gaspatxo de meló
Vichysoisse

Segons plats
Mandonguilles
Calamars a la romana
Orada al forn
Croquetes de carn
Xai al forn

Postres
Creps
Apple Pie – Tarta de poma anglesa
Tarta de prunes
Tarta de maduixots
Tarta de llimona

Pastes de forner
Pa de motlle amb nous i panses
Briox
Madalenes
Coca de briox anisada
scones

 

 

 

ÚLTIMES ENTRADES

Tarta de prunes

Tarta de prunes

Recepta pendent de desenvolupar: S’elabora una pasta brisa ensucrada. Es cou la pasta, aproximandament 35 minuts Quan porta 20 minuts al forn, s’afegeixen els talls de pruna, col·locats sobre la pasta Un cop cuita la tarta, es pinten les prunes amb...

Pa de motlle amb nous i panses

Amb diferència, aquesta és la recepta de pa que m’ha quedat millor. És pa de motlle i a mi m’agrada afegir-hi panses i nous, tot i que això és per a donar-me un plaer personal, perquè m’agrada tota la pastisseria de panses, poc habitual al nostre...

Com fer un bon briox?

Aquesta vegada he agafat idees d’una recepta de la meva àvia Montserrat, barrejades amb les que he trobat als llibres, i el resultat és un briox impecable, com els que podem comprar als millors forns francesos o de Barcelona: 400 grams de farina de pastisseria...

Com fer madalenes?

Feia temps que volia fer madalenes com les que fan als bons forns de pa, però mai acabava de trobar la recepta que les deixés com a mi m’agraden. L’he trobat! És aquesta, és senzilla i queden immillorables: 6 ous 250 grams de sucre 250 grams de mantega 250...
Tarta de prunes

Tarta de prunes

Recepta pendent de desenvolupar: S’elabora una pasta brisa ensucrada. Es cou la pasta, aproximandament 35 minuts Quan porta 20 minuts al forn, s’afegeixen els talls de pruna, col·locats sobre la pasta Un cop cuita la tarta, es pinten les prunes amb...

Pa de motlle amb nous i panses

Amb diferència, aquesta és la recepta de pa que m’ha quedat millor. És pa de motlle i a mi m’agrada afegir-hi panses i nous, tot i que això és per a donar-me un plaer personal, perquè m’agrada tota la pastisseria de panses, poc habitual al nostre...

Com fer un bon briox?

Aquesta vegada he agafat idees d’una recepta de la meva àvia Montserrat, barrejades amb les que he trobat als llibres, i el resultat és un briox impecable, com els que podem comprar als millors forns francesos o de Barcelona: 400 grams de farina de pastisseria...

Com fer madalenes?

Feia temps que volia fer madalenes com les que fan als bons forns de pa, però mai acabava de trobar la recepta que les deixés com a mi m’agraden. L’he trobat! És aquesta, és senzilla i queden immillorables: 6 ous 250 grams de sucre 250 grams de mantega 250...

Com fer un bon brou de peix?

Amb els consells de la sogra i d’una peixetera veterana de la Boqueria a casa hem feta caldo de peix: RECEPTA DE BROU DE PEIX 3 litres d’aigua Mig quilo de Peix de roca Les restes d’un lluç Una mica d’oli Sal a gust personal Pebre vermell no...

Com fer creps?

Fer creps és molt fàcil i agraït, però en canvi gairebé no em fem mai! Val la pena i és un bon hàppening familiar o de trobada d’amics per a un dissabte al vespre o per a un brunch de diumenge matí. Simplement cal: 250 grams de farina, si pot ser de reposteria 3...

Recepta de coca de briox anisada o monfló de Sitges

He fet pasta de coca de briox anisada i l’he fet així: Ingredientes per a la massa mare: 140 grams Farina de força o de pastisseria (jo utilitzo de pastisseria Royal) 25 grams de llevat fresc de forner 80 grams d’aigua a temperatura ambient Ingredients per...

Gaspatxo de meló

Sempre n’havia sentit a parlar però a casa mai no n’havíem fet! Però fa uns dies, a casa d’uns amics, em van explicar com fer-ne i és tan fàcil i refrescant! Inclou tres elements que per a mi són principals: meló, llimona i menta! A partir dels...

Com fer mandonguilles?

Jo les faig així: 500 grams de carn picada, barreja de vedella i porc, una mica més de vedella Un ou Una mica de sal i julibert A banda, miga de pa barrejada amb llet Es barreja tot i se li dóna...

Pa de panses i nous

De les diferents receptes de pa que he provat aquesta recepta és la que fins ara m’ha donat millor resultat. He anat modificant una mica la recepta bàsica que el forner Xavier Barriga proposa al seu llibre ‘Pan casero y otras delicias’. Li afegeixo...